Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Bodor Martin -Prémium Cabernet Sauvignon
Bodor Martin -Prémium Cabernet Sauvignon
2 500 Ft

Bodor Martin -Prémium Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon a világ legelterjedtebb szőlőfajtája. Franciaországból származik. Egy igazán izgalmas fajta, mivel minden éghajlaton, vidéken másmilyen bort ad. Itt felhozhatom azt példának, ha összehasonlítunk egy Bourdeaux-i Cabernet Sauvignont egy Kaliforniából származó borral. 

Ugyanez mondható el Magyarországon is, ha hidegebb régióból vásárolunk Cabernet Sauvignon-t, akkor egy teljesen különböző bort fogunk kapni, ha a meleg éghajlatú déli területekről vesszük.

Csongrádi borvidéken csak Bodor Martin-nak van Cabernet Sauvignonja, hiszen ez a szőlőfajta ez egy igazi kihívás. Cserébe a kihívásokért, és az izgalmakért, hogy beérik-e rendesen a vastaghéjú szőlőszem a szüretre, kapunk egy ízbomba bort. Amiben felejthetetlen ízélményeket tapasztalhatunk,ha elég tisztelettel és odafigyeléssel bánnak vele.

Bodor Martin Prémium Cabernet Sauvignonja a szüret időpontjára a meleg déli időjárás, sok napsütés, és a kevés csapadék miatt nagyon jól be tud érni. Ezt a szőlőfajtát nem nevezhetjük, hogy illatos fajtának. Martin Cabernet Sauvignon-jának aromái közepesek, szilva aromái, egy kis szederrel érezhetőek, illetve egy csipet dohány a hordó miatt. 

A bor ízében felfedezhető az érett szilva, szeder, cseresznye. A gyümölcsösség mellett érezhetünk még a háttérben enyhe fahéj ízt, szegfűszeget, vaníliát, és kakaót. A tanninokat közepesnek mondhatjuk, ezért a szánkat nem fogja összehúzni, mint a hidegebb éghajlatú Cabernet Sauvignon-ok.  A hordós ízjegyek nem dominálnak a borban, viszont segítenek kialakítani a tökéletes harmóniát és összhangot. 

 

2 500 Ft
Részletek

Vannak szőlőfajták, amikről napokig lehetne beszélni vagy egy egész könyvet lehetne írni. Ez a szőlőfajta is ilyen.Úgy gondolom, hogy a Cabernet Sauvignon-t megilleti a tisztelet a borászok által és a fogyasztók által is. Hiszen egy igazán nemes fajtáról beszélhetünk. Kétségtelen, hogy Franciaországban Bourdeaux-ban van a csúcson, Amerikában pedig Kaliforniában. 

A Cabernet Sauvignon szeretete, a korral fejlődik. Ezt a saját tapasztalataimból és a környezetemből vontam le. Fel kell, hogy nőjünk ehhez a borfajtához, hogy tudjuk értékelni. Merem azt állítani, hogy jövőre, ha megkostólom Bodor Martin Cabernet Sauvignonját, akkor még több új dolgot fogok benne felfedezni. Persze, ehhez kell egy olyan bor is, ami fejlődik a palackban még pár évig, de én is kellek hozzá, hogy fejlődjek. 

 

Miért is érdekes ez a szőlőfajta, és miért ad ennyi különböző bort?

Mivel egy vastaghéjú szőlőszemről beszélünk, emiatt egy meleg átlag hőmérsékletű borvidékre van szüksége. ahol megmutatja a legjobb jegyeit. Ha nincs meg a meleg időjárás és a kellő napfény, akkor a bor tud zöld paprikás (kapszicin) ízjegyeket adni, amit a hordós érleléssel sem lehet eltűntetni. Ezt, pedig itthon nagyon sok borász nem vette figyelembe, és én nagyon sok zöld paprika ízű magyar Cabernet Sauvignon-ra emlékszem.

 

Miért is felüdülés Bodor Martin Cabernet Sauvignonja? 

Elsőként tudom azt mondani, mert nincs zöld paprika íze. Második indokként tudom azt mondani, mert nem dominál benne a hordó, hanem szépen megbújik a háttérben. Utána, pedig hogy nincs magas tannin tartalma, ami nem fogja összehúzni a számat. 

A bort kostólva ízében felfedzhetem az érett szilvát, cseresznyét, szedret. A szeder ízjegy a Cabernet Sauvignon nagy ismertető jele. Egy icipici maszolát is felfedezhetünk. Majd jönnek a lágy hordós ízjegyek, fahéj, szegfűszeg, vanília, leheletnyi étcsoki. Közepesnél nagyobb testtel rendelekezik ez a bor. Savtartalmát maximum közepesnek tudnám meghatározni, ez mutatja azt, hogy a csongrádi borvidéken tényleg jól be tud érni. Emiatt pedig a hordóban való tárolást sem kellett hosszúra nyújtani.

Itthoni viszonylatban egy kiemelkedő vörös bor, vetekszik a Villányi és Szekszárdi társaival, ahol azért nem a Cabernet Sauvignon a legelterjedtebb szőlőfajta.

Azoknak ajánlom Bodor Martin Cabernet Sauvignonját, akik ismerik a vörös borokat, és szeretik őket. Fogyasszuk ezt a bort megfelelő ételek mellé, hogy létrehozzuk a tökéletes ízhatást.

Én mindig dekantálom ezt a bort, hogy egy kicsit szellőzzön, mert így az ízjegyeit felfrissítsük. Ha, nincs dekantálónk, akkor pedig egy nagy öblös boros pohárba öntsük, keringessük egy kicsit, és egy fél óráig várjunk. Utána pedig fogyasszuk egészséggel! 

 

 Milyen ételekkel fogyasszuk ? 

- Marhahúshoz : pörköltként, sütve, grillezve.

- Vadhúshoz: pörköltként, sütve, grillezve. (Piros bogyós gyümölcsös mártással, tökéletes összhangot ad az étellel.)

-Bárányhoz: pörköltként, sütve, grillezve.

-Füstölt sonkához, füstölt kolbászhoz.

-Steakhez.(Rozmaringos pácban érlelve.)

-Hamburgerhez.

-Gombához.

-Sajtokhoz: Brie, Camembert, Rokfort, Gorgonzola, Emmenthali

-Desszertekhez: étcsokihoz, diós kekszekhez.

 

Csongrádi borvidék jellemzői: 

Duna borrégióhoz tartozunk, annak ellenére, hogy Csongrád város és Bokros a Tisza folyó mellett helyezkedik el. Emiatt egy kialakult itt egy mikroklíma a folyóvíz hatására. A Tisza így ezen a területen nyáron hűt, ősszel pedig meleget ad a szőlőknek a szüret. 

A termőtalaj itt, löszös, homokos, ami jól tárolja a hőt és a csapadékot. Ez a talaj a Tisza hordalékából keletkezett. A csongrádi borvidék az Alföldön helyezkedik el, így egy lapos területről van szó, maximum 2-3 méteres homokbuckákról említhetünk meg. 

De miben is különbözünk Magyarország többi bort adó vidékétől? 

Magyarország déli részéről beszélünk, emiatt az átlag hőmérsékletünk is magasabb. A csongrádi borvidéken a nyarak hosszúak, melegek. Napsütéses órák száma is az egyik legmagasabb. Csapadékban szegény területről beszélünk. 

Miért más az itt készült bor ? 

Mert ezek az éghajlati jellemzők, érett szőlőszemeket adnak a szüretig. Emiatt, pedig érett gyümölcsös ízjegyű borok készülnek ezen a térségen. A savtartalom pedig a közepesnél soha nem nagyobb. 

Miért jó ez a fehérboroknál, mert gyümölcsös ízjegyeket fogunk kapni. Érezhetünk a borban érett piros almát, őszibarackot, bodzát. A savtartalmuk pedig közepes, vagy annál is alacsonyabb. 

Milyen hatással van ez az éghajlat a vörös borainkra? 

Mivel a kék szőlőszemek nagyon jól beérnek a szüretre, illetve ősszel a Tisza vize fűteni fogja az ültetvényeket, a fagyás veszélye elkerül minket, és egy kis extra érési folyamat is történik. Emiatt a bor savtartalma nem lesz magas. Ez, pedig azt eredményezi, hogy a vörös borokat nem kell hosszú éveken át fahordókban érlelni, hogy eltűnjön a sav. Emiatt a csongrádi vörös, enyhe hordós ízjegyekkel fog rendelkezni, lágy tanninokkal és közepes savakkal és persze nagyon sok érett meggyel, cseresznyével, szilvával és egy csipetnyi dohánnyal ... ja és mézeskalács fűszerekkel. 

Remélem meggyőztelek, hogy kostóld meg a csongrádi borokat! 

Pető Lilla

Sommelier

 

 

Adatok
Cikkszám
Bodor_Martin_-Cabernet_Sauvignon