Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Bodor Martin - Cserszegi Fűszeres 2020
Bodor Martin - Cserszegi Fűszeres 2020
1 700 Ft

Bodor Martin - Cserszegi Fűszeres 2020

Cserszegi Fűszeres egy igazi magyar szőlőfajta. Piros Tramini és Irsai Olivér keresztezésével hozták létre. Ezzel a szőlőfajtával egy egyedi, fűszeres ízvilágot teremtettek meg a magyar fajták között. Általánosságban úgy lehet jellemezni a Cserszegi fűszerest, hogy egy közepesen testes, harmonikus, száraz fehér bor.

A Dunai- Hajós borvidék igazi otthona, ahova a csongrádi borvidék is tartozik. Csongrádon igazán megmutatja a fűszerességét.

Bodor Martin 2020-as Cserszegi Fűszerese egy igazán harmonikus bor, jázmin illattal, enyhe citrussal, csipetnyi kaporral, leheletnyi mézzel. Ízében pedig a citrusos jegyek között megtalálhatjuk az érett grapefruitot, piros almát, jázmint, csipetniy fehér borsot és egy icipici kömény lecsengést.

Megint egy fantasztikus bor Bodor Martintól, közepes savtartalommal.

1 700 Ft
Részletek

Cserszegi Fűszeres úgyanúgy nemzeti üggyé vállhatna, mint a Kadarka. Hiszen ez is egy igazi Hungarikum, valamiért mégsem olyan nagy a népszerűsége, mint az említett fajtának.

Ezért, aki soha nem próbálta ezt a szőlőfajtát, ajánlom neki, hogy kezdésnek próbálja ki Bodor Martin Cserszegi Fűszeresét. 

Miért? Mert nem lesz olyan magas savtartalma,mint az ország többi részéről származó boroknak. Emiatt, pedig roppant harmonikus bort ad, zöld ízjegyeivel és fűszerességével.

Én mindenféleképpen kipróbálnám azt a bort, ami jázmin illatával kápráztat, csipetnyi kaporral és mézzel. Nem mondanám, illatos fajtának, de könnyen felfedezhetőek ezek az illatjegyek. 

Majd jönnek az ízjegyek, grapefruit, piros alma, jázmin... és a lecsengésében ott van még egy leheletnyi fehér bors és kömény. 

Egy kis finom seprős érlelést is kapott, 3 hónapra, ami jól lekerekítette a savait a bornak, majd visszakerült acéltartályokba.

Bodor Martin borát egy kimagasló hétköznapi bornak nevezném. Ha össze kell hasonlítanom egy északi borvidékről vagy a Balaton vidékéről származó Cserszegi Fűszerest a csongrádival.

Akkor meg kell, hogy állapítsuk, hogy Bodor Martin Cserszegi Fűszeresének a savszerkezete kerek, és kifinomult. Cseppet sem hivalkodó, domináns. Az ő borában a fűszeresség és a jázmin dominál, a háttérből pedig az enyhe grapefruit és az alma íze teszi teljessé a harmóniát. 

Nyári estékre tökéletes bor! Ezt sem fogyasztanám fröccsként, mivel ízjegyei annál sokkal-sokkal jobbak, minthogy azt felhígítsam.

 

Milyen ételekhez fogyasszuk? 

-Kínai ételekhez, vagy kínái pácolású ételekhez.

-Felvágottakhoz: sonka, paraszt sonka.

-Szendvics, sonkával és sajttal. (Meleg szendvics, hideg szenvics)

-Ham and Eggs mellé. 

-Csirkemell mellé, ha sajttal készítjük.

-Sajtok: trappista, camembert, kecskesajt mellé.

 

Csongrádi borvidék jellemzői: 

Duna borrégióhoz tartozunk, annak ellenére, hogy Csongrád város és Bokros a Tisza folyó mellett helyezkedik el. Emiatt kialakult itt egy mikroklíma a folyóvíz hatására. A Tisza így ezen a területen nyáron hűt, ősszel pedig meleget ad a szőlőknek a szüret idejéig. 

A termőtalaj itt, löszös, homokos, ami jól tárolja a hőt és a csapadékot. Ez a talaj a Tisza hordalékából keletkezett. A csongrádi borvidék az Alföldön helyezkedik el, így egy lapos területről van szó, maximum 2-3 méteres homokbuckákat említhetünk meg. 

De miben is különbözünk Magyarország többi bort adó vidékétől? 

Magyarország déli részéről beszélünk, emiatt az átlag hőmérsékletünk is magasabb. A csongrádi borvidéken a nyarak hosszúak, melegek. Napsütéses órák száma is az egyik legmagasabb. Csapadékban szegény területről beszélünk. 

Miért más az itt készült bor ? 

Mert ezek az éghajlati jellemzők, érett szőlőszemeket adnak a szüretig. Emiatt, pedig érett gyümölcsös ízjegyű borok készülnek ezen a térségen. A savtartalom pedig a közepesnél soha nem nagyobb. 

Miért jó ez a fehérboroknál, mert gyümölcsös ízjegyeket fogunk kapni. Érezhetünk a borban érett piros almát, őszibarackot, bodzát. A savtartalmuk pedig közepes, vagy annál is alacsonyabb. 

Milyen hatással van ez az éghajlat a vörös borainkra? 

Mivel a kék szőlőszemek nagyon jól beérnek a szüretre, illetve ősszel a Tisza vize fűteni fogja az ültetvényeket, a fagyás veszélye elkerül minket, és egy kis extra érési folyamat is történik. Emiatt a bor savtartalma nem lesz magas. Ez, pedig azt eredményezi, hogy a vörös borokat nem kell hosszú éveken át fahordókban érlelni, hogy eltűnjön a sav. Emiatt a csongrádi vörös, enyhe hordós ízjegyekkel fog rendelkezni, lágy tanninokkal és közepes savakkal és persze nagyon sok érett meggyel, cseresznyével, szilvával és egy csipetnyi dohánnyal ... ja és mézeskalács fűszerekkel. 

Remélem meggyőztelek, hogy kostóld meg a csongrádi borokat! 

Pető Lilla

Sommelier

 

Adatok
Cikkszám
Bodor__Martin-_Cserszegi_fuszeres