Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Bodor Martin - Prémium Kadarka
Bodor Martin - Prémium Kadarka
2 500 Ft

Bodor Martin - Prémium Kadarka

 

Ha a Generosát úgy jellemeztem, mint a Kunság kincse, akkor a Kadarkát a nemzet kincsének kell, hogy hívjuk. Balkáni eredetű szőlő, de mi Hungarikumként tekintjük, hiszen gyönyörű, izgalmas és sehol máshol nem készülhet belőle iyen bor, mint a magyar Kadarka.

Ha külföldi barátaim látogatnak meg, ez az egyik tétel, amit büszkén mutatok meg nekik, hogy ilyen a jó magyar vörös bor. Mindig nagy sikert érek el velük, főleg azoknál, akik nem éppen a vörös bor pártján állnak. A Kadarka kilóg a vörös borok közül, mivel nem igényel hosszú hordós érlelést, ennek egyik oka, hogy közepes savakkal rendelkezik.

Bodor Martin Kadarkájában pedig érezhetjük az érett cseresznyét, szilvát, egy kis málnás lecsengéssel. Emellet a lágy hordós ízjegyek is megtalálhatóak egy kis fűszerességgel, csipetnyi dohánnyal, és mézeskalács fűszerekkel. 

Rendelhető
2 500 Ft
Részletek

Kadarkával kapcsolatban még annyit meg kell említeni, hogy a csongrádi borvidék mellett Villányban és Szekszárdon érik be a legjobban. Én merem azt állítani, hogy a csongrádi Kadarka jobban beérik,mint az említett termő vidékeken, mert itt nem meszes talaj.

De ehhez mindenkinek ki kell, hogy próbálja a CSONGRÁDI KADARKÁT! Ez egy olyan vörös bor, amit nyáron és télen is szívesen fogyasztok.

 

Bodor Martin Kadarkája pedig eszméletlenül jó!
Miért ?
Illatos, már az orron keresztül érezhetjük az érett szilvát, az érett bogyós gyümölcsöket. Majd a hordó illatait tapasztalhatjuk meg és az mézeskalács fűszereket, amik fahéjból, szegfűszegből áll. Majd enyhe dohány illatot is érezhetünk. Az első kortynál, pedig ezeket az illatokat megtapasztalhatjuk az ízlelőbimbókon keresztül, egy csippetnyi mazsola ízével, ami a jól beérett szőlőszemek miatt lehetséges-.

Egy cseppet nem mondanám hétköznapinak, mert Csongrádról származik. Itthoni viszonylatban is kiemelkedik, enyhe hordós ízjegyei miatt, amik eltörpülnek a gyümölcsessége mellett. Lágy tanninok jellemzik Bodor Martin 2020-as Kadarkáját, közepes savtartalommal.Pedig a legtöbb pincészetnél ez pont fordítva van. Gratulálok Martin!

 

De milyen ételekhez fogyasszuk Martin Kadarkáját? 

-Marhahúshoz, ami sütve készül. Marhapörkölthöz.

-Csirkepaprikáshoz.

-Kacsahúshoz sütve. (Az én kedvenc párosításom)

-Bárányhúshoz sütve. (Feltétlenül párosítsunk hozzá gyümölcsös mártást.)

-Zöldségekhez: paradicsomhoz, padlizsánhoz.

-Sajtokhoz: Brie, kecskesajt, camembert, feta.

 

A termőtalaj itt, löszös, homokos, ami jól tárolja a hőt és a csapadékot. Ez a talaj a Tisza hordalékából keletkezett. A csongrádi borvidék az Alföldön helyezkedik el, így egy lapos területről van szó, maximum 2-3 méteres homokbuckákat említhetünk meg. 

De miben is különbözünk Magyarország többi bort adó vidékétől? 

Magyarország déli részéről beszélünk, emiatt az átlag hőmérsékletünk is magasabb. A csongrádi borvidéken a nyarak hosszúak, melegek. Napsütéses órák száma is az egyik legmagasabb. Csapadékban szegény területről beszélünk. 

Miért más az itt készült bor ? 

Mert ezek az éghajlati jellemzők, érett szőlőszemeket adnak a szüretig. Emiatt, pedig érett gyümölcsös ízjegyű borok készülnek ezen a térségen. A savtartalom pedig a közepesnél soha nem nagyobb. 

Miért jó ez a fehérboroknál, mert gyümölcsös ízjegyeket fogunk kapni. Érezhetünk a borban érett piros almát, őszibarackot, bodzát. A savtartalmuk pedig közepes, vagy annál is alacsonyabb. 

Milyen hatással van ez az éghajlat a vörös borainkra? 

Mivel a kék szőlőszemek nagyon jól beérnek a szüretre, illetve ősszel a Tisza vize fűteni fogja az ültetvényeket, a fagyás veszélye elkerül minket, és egy kis extra érési folyamat is történik. Emiatt a bor savtartalma nem lesz magas. Ez, pedig azt eredményezi, hogy a vörös borokat nem kell hosszú éveken át fahordókban érlelni, hogy eltűnjön a sav. Emiatt a csongrádi vörös, enyhe hordós ízjegyekkel fog rendelkezni, lágy tanninokkal és közepes savakkal és persze nagyon sok érett meggyel, cseresznyével, szilvával és egy csipetnyi dohánnyal ... ja és mézeskalács fűszerekkel. 

Remélem meggyőztelek, hogy kostóld meg a csongrádi borokat! 

Pető Lilla

Sommelier

 

 

Adatok
Cikkszám
Bodor_Martin-_Kadarka