Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Bodor Martin - Prémium Kékfrankos
Bodor Martin - Prémium Kékfrankos
2 500 Ft

Bodor Martin - Prémium Kékfrankos

Kékfrankos, mint szőlőfajta Franciaországból ered. Itt is, mint Magyarországon a legtöbb esetben ezt a szőlőfajtát házasításoknál, vagyis cuvé készítésénél hasznosítják. Én úgy gondolom, hogy itthon a Kékfrankos a fiatalok körében nem túl trendi. Ennek, pedig az az oka, hogyha nem megfelelően beérett szőlőszemekből készítik a bort, akkor adhat egy kis zöld paprika ízhatást.

Ezzel szemben a csongrádi borvidéken attól nem kell tartanunk, hogy a Kékfrankos nem érik be, köszönhető ez a meleg, napos nyári napoknak. Emiatt az alapbor savtartalma sem lesz túl magas, ebből kifolyólag pedig nincs szükség túl hosszú hordós érlelésre. 

Bodor Martin Prémium Kékfrankosában felfedezhetjük az epret, málnát, érett szilvát. A hordós ízjegyek közül megtapasztalhatjuk egy csipet fahéjt,szegfűszeget, a hordó finom dohányosságát! Tanninjai nem dominálnak, hanem simogatóak. Savtartalma sem hivalkodó,hanem közepes. Egy lágyan simogató finom vörös borról beszélhetünk. 

Bodor Martin Kékfrankosa megint különbözik az ország más borvidékeiről származó Cabernet Franc-okkal, hiszen. Érett gyümölcsösség jellemzi, közepes savakkal, finom tanninokkal, és enyhe hordós ízjegyekkel. 

 

2 500 Ft
Részletek

Cabernet Franc-Kékfrankos, Franciaországból származó szőlőfajta. Itt Bordeaux-ban találhatóak a legnagyobb ültetvények és a legjobb minőséget adó szőlők! De a legtöbb esetben házasításokban fedezhetjük fel ezt a szőlőfajtát. Csak a Loire mentén található borvidéken található meg, házasítás nélkül készült csakis Cabernet Franc/Kékfrankosból készült borok.

Nálunk a legelterjedtebb vörös bort adó szőlőfajta Magyarországon. Az ország minden területén megtalálható ez a szőlőfajta! Véleményem szerint itt kezdődnek a problémák. Hidegebb éghajlatú területeken is termesztik a Cabernet Franc/Kékfrankost, ami magas savtartalommal fog rendelkezni, emiatt pedig hosszú hordós érlelésre van szükség, ami nagyon domináns ízjegyeket fog adni! A zöld paprika ízjegyét még nem is említettem, ami pedig a hideg időjárás miatt, be nem érett szőlőszemekre utal.

Szerencsére Magyarországnak vannak meleg éghajlatú területei is, ahol ez a fajta finom és érett gyümölcsökkel teli bort ad. Finom savakkal és tanninokkal! Ide sorolhatjuk a Csongrádi borvidéket, Villányit, Szekszárdit. Michael Broadbant, aki a legnagyobb borszakértő volt a világon azt mondta, hogy Bordeaux után a Cabernet Franc/Kékfrankos Villányban találta meg a második otthonát. 

Ennek ellenére a csongrádi Kékfrankos még a Villányinál is finomabb tanninokat és kerekebb savszerkezetet fog adni. Enyhe hordós ízjegyeket tapasztalhatunk a rövidebb hordós érlelés miatt. Az érett szilva dominál a bor ízjegyeiben, eperrel és málnával. Egy igazán harmonikus, közepesen testes borról beszélhetünk.

Milyen ételekkel fogyasszunk a Kékfrankos/Cabernet Franc mellé ? 

- Marhahúshoz, mindenféle elkészítési móddal.(Pörkölt,grill,steak) 

- Kacsahúshoz.

- Vad madarak húsához.(Fácán, fogoly.)

- Bárányhúshoz.

- Sertéshúshoz.

- Paradicsomos alapú tésztához, pizzához.

- Sajtokhoz.(Trappista, kecskesajt, füstölt gouda.)

 

Mit kell tudni a csongrádi borvidékről? 

A termőtalaj itt, löszös, homokos, ami jól tárolja a hőt és a csapadékot. Ez a talaj a Tisza hordalékából keletkezett. A csongrádi borvidék az Alföldön helyezkedik el, így egy lapos területről van szó, maximum 2-3 méteres homokbuckákat említhetünk meg. 

De miben is különbözünk Magyarország többi bort adó vidékétől? 

Magyarország déli részéről beszélünk, emiatt az átlag hőmérsékletünk is magasabb. A csongrádi borvidéken a nyarak hosszúak, melegek. Napsütéses órák száma is az egyik legmagasabb. Csapadékban szegény területről beszélünk. 

Miért más az itt készült bor ? 

Mert ezek az éghajlati jellemzők, érett szőlőszemeket adnak a szüretig. Emiatt, pedig érett gyümölcsös ízjegyű borok készülnek ezen a térségen. A savtartalom pedig a közepesnél soha nem nagyobb. 

Miért jó ez a fehérboroknál, mert gyümölcsös ízjegyeket fogunk kapni. Érezhetünk a borban érett piros almát, őszibarackot, bodzát. A savtartalmuk pedig közepes, vagy annál is alacsonyabb. 

Milyen hatással van ez az éghajlat a vörös borainkra? 

Mivel a kék szőlőszemek nagyon jól beérnek a szüretre, illetve ősszel a Tisza vize fűteni fogja az ültetvényeket, a fagyás veszélye elkerül minket, és egy kis extra érési folyamat is történik. Emiatt a bor savtartalma nem lesz magas. Ez, pedig azt eredményezi, hogy a vörös borokat nem kell hosszú éveken át fahordókban érlelni, hogy eltűnjön a sav. Emiatt a csongrádi vörös, enyhe hordós ízjegyekkel fog rendelkezni, lágy tanninokkal és közepes savakkal és persze nagyon sok érett meggyel, cseresznyével, szilvával és egy csipetnyi dohánnyal ... ja és mézeskalács fűszerekkel. 

Remélem meggyőztelek, hogy kostóld meg a csongrádi borokat! 

Pető Lilla

Sommelier

Adatok
Cikkszám
Bodor_Martin-_Kekfrankos