Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Bodor Martin - Kékfrankos Rozé 2020
Bodor Martin - Kékfrankos Rozé 2020
1 700 Ft
1 300 Ft
24

Bodor Martin - Kékfrankos Rozé 2020

Kékfrankos, mint szőlőfajta Franciaországból ered. Itt is, mint Magyarországon a legtöbb esetben ezt a szőlőfajtát házasításoknál, vagyis cuvée készítésénél hasznosítják.

Utóbbi időben, pedig Magyarországra is betört a rosé trend. Ma már a legtöbb pincészet készít rosét is. Itthon a legtöbb rosé alapja Kékfrankos, ha nem házasítás vagyis cuvée. 

Bodor Martin Kékfrankos Roséja a nyár kötelező eleme, önmagában vagy fröccsként. Ez az a bor, amit merek fröccsként is ajánlani, hiszen ígyis érezni fogjuk a bor málnás, cseresznyés, epres ízjegyeit. Mindig jól behűtve fogyasztom, 7-11 C fok között. Illatjegyei nem dominálnak viszont kárpotólnak az ízek a borban. Savassága közepesnél kicsit alacsonyabb. Ami megint csak kilóg az ország többi roséja közül, mivel majdnem az összes magas savtartalommal fog rendelkezni.

 

1 700 Ft
1 300 Ft
Kezdete: 2021.10.16   A készlet erejéig!
Kedvezmény 24
Megtakarítás 400 Ft
Részletek

Rosé vagy Rozé, másnéven rózsabor, hívják ígyis színe miatt. 

De, hogyan is készül a Rosé bor? 

A rosé bor kék szőlőszemekből készül. A kék szőlőszemek mikor beértek, szüretelik őket. Majd a rosé bornak szánt szőlőszemeket, préselik, hogy azok héja megrepedjen. A repedés hatására pedig a szőlő leve kifolyik, majd ez a friss juice érintkezik a szőlőhéj felületével. A kék szőlőszemek felszínéről pedig átveszi a szín pigmenteket. Maximum egy napig hagyják ezt a friss juice-t a szőlőszemek héjával, hogy rózsaszín árnyalatú bort kapjunk. Amikor a borász úgy gondolja, hogy megfelelő színű a rózsaszínű juice. Akkor leszűri a szőlőlevét a héjáról, és áttölti acéltartályba. Ebben az acéltartályban megkezdődik az alkoholos erjedés, ehhez elengedhetetlen a juice cukortartalma és a hozzáadott élesztő. 

Mivel a legtöbb rosé acéltartályban készül, meg kell ,hogy említsem a reduktív technológiát. Ami, annyit takar, hogy a tartályban lévő borok hőfoka folyamatosan ellenőrizve van és kontrollálva, hogy nem legyen magas az erjedési hőmérséklet. Mert így a bor megtartja a friss gyümölcsös ízjegyeket. A másik nagyon fontos tényező, pedig az, hogy az acéltartály által kizárunk minden lehetőséget arra, hogy az oxigén érintkezzen a borral. Így a bor nem tud oxidálódni, ezáltal megtartja szép rózsaszín színét, finom gyümölcsösségét, savtartalmát.

Bodor Martin Kékfrankos Roséja is ezzel a technológiával készült. Szerencsére megint jól beérett szőlőszemekkel készítette a bort, így közpesnél kicsivel alacsonyabb savtartalmat tapasztalhatunk.

Kíváló ár-érték arányú,emellet nagyon jó minőségű borról beszélhetünk a mindennapi borok között. 

 

Milyen ételek mellé fogyasszuk? 

- Sertéshús mellé, sütve.

- Saláták mellé (Ecetes, citromos dresszingekkel).

- Garnéla, hal mellé, sütve.

- Csirkehúshoz.

- Felvágottakhoz. 

- Sajtokhoz: Parmezan, kecskesajt, trappista sajt, gouda, félkemény sajtok.

 

Csongrádi borvidék jellemzői: 

Duna borrégióhoz tartozunk, annak ellenére, hogy Csongrád város és Bokros a Tisza folyó mellett helyezkedik el. Emiatt kialakult itt egy mikroklíma a folyóvíz hatására. A Tisza így ezen a területen nyáron hűt, ősszel pedig meleget ad a szőlőknek a szüret idejéig. 

A termőtalaj itt, löszös, homokos, ami jól tárolja a hőt és a csapadékot. Ez a talaj a Tisza hordalékából keletkezett. A csongrádi borvidék az Alföldön helyezkedik el, így egy lapos területről van szó, maximum 2-3 méteres homokbuckákat említhetünk meg. 

De miben is különbözünk Magyarország többi bort adó vidékétől? 

Magyarország déli részéről beszélünk, emiatt az átlag hőmérsékletünk is magasabb. A csongrádi borvidéken a nyarak hosszúak, melegek. Napsütéses órák száma is az egyik legmagasabb. Csapadékban szegény területről beszélünk. 

Miért más az itt készült bor ? 

Mert ezek az éghajlati jellemzők, érett szőlőszemeket adnak a szüretig. Emiatt, pedig érett gyümölcsös ízjegyű borok készülnek ezen a térségen. A savtartalom pedig a közepesnél soha nem nagyobb. 

Miért jó ez a fehérboroknál, mert gyümölcsös ízjegyeket fogunk kapni. Érezhetünk a borban érett piros almát, őszibarackot, bodzát. A savtartalmuk pedig közepes, vagy annál is alacsonyabb. 

Milyen hatással van ez az éghajlat a vörös borainkra? 

Mivel a kék szőlőszemek nagyon jól beérnek a szüretre, illetve ősszel a Tisza vize fűteni fogja az ültetvényeket, a fagyás veszélye elkerül minket, és egy kis extra érési folyamat is történik. Emiatt a bor savtartalma nem lesz magas. Ez, pedig azt eredményezi, hogy a vörös borokat nem kell hosszú éveken át fahordókban érlelni, hogy eltűnjön a sav. Emiatt a csongrádi vörös, enyhe hordós ízjegyekkel fog rendelkezni, lágy tanninokkal és közepes savakkal és persze nagyon sok érett meggyel, cseresznyével, szilvával és egy csipetnyi dohánnyal ... ja és mézeskalács fűszerekkel. 

Remélem meggyőztelek, hogy kostóld meg a csongrádi borokat! 

Pető Lilla

Sommelier

Adatok
Cikkszám
Bodor_Martin-_Rose