Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

IL PRIMO- Fresco
IL PRIMO- Fresco
1 900 Ft
1 300 Ft
32

IL PRIMO- Fresco

FRESCO jelentése friss. Ez a bor is egy üdítő fehér, száraz bor. Egy igazán harmonikus bor, jázmin illattal, enyhe citrussal, csipetnyi kaporral, leheletnyi mézzel.

Ízében pedig a citrusos jegyek között megtalálhatjuk az érett grapefruitot, piros almát, jázmint. 

Ez a bor egy házasítás és Sauvignon Blanc-ból és Cserszegi fűszeresből készült. Emiatt a bor egy frissítő, könnyű testtel rendelkező fehér bor. Színében is látszódik, hogy egy világos színű reduktív borrol beszélhetünk. Savtartalma a közepesnél alacsonyabb. A Sauvignon Blanc lágyságot ad a Cserszegi fűszeresség közepes testének. Enyha sós érzet, mineralitást lehet érezni az első korttyal. Ez pedig a villányi meszes talajnak köszönhető. 

IL PRIMO FRESCO a nyár egyik kötelező darabja, mert egy könnyű fehér frissítő borrol beszélhetünk , ami jól behűtve ad enyhülést a nyári melegben! 

Rendelhető
1 900 Ft
1 300 Ft
Kezdete: 2021.10.16   A készlet erejéig!
Kedvezmény 32
Megtakarítás 600 Ft
Részletek

Ez a házasítás tökéletes párja egymásnak, hiszen a Cserszegi fűszeres közepes testet ígér fűszeres ízjegyekkel. Eközben a Sauvignon blanc egy finom lágy fehér bor Magyarországon. Nem hasonlítható össze az Újvilágról származó Sauvignon Blancról. 

De miért jó ez a páros ? Mert finom, könnyű fehér bort fog adni a háttérben enyhe fűszerességel. Harmóniát fog teremteni a házasítás, jázmin illattal, enyhe citrussal, csipetnyi kaporral, leheletnyi mézzel. A bor ízében felfedezzük az érett grapefruitot, a piros alma ízét, majd a jázmint és a kaprot a lecsengésben. A bor lecsengése a közepesnél kicsit alacsonyabb. 

Enyhe mineralitás is érezhető a borban, egy kis sós érzés. Ez pedig a meszes talajnak köszönhető a Villányi borvidék talaja miatt. Emiatt pedig savai nem olyan finom kerekek, mint a Csongrádi borvidékről származó boroknak. 

Érdemes összevetni a villányi és a csongrádi borvidék borait. Mert könnyen érezhetőek a különbségek! Kezdjük az összevetést egy Cserszegi Fűszeressel! 

 

IL PRIMO jelentése: ELSŐ. Ezek után nem lehet azt mondani, hogy Jekl Flóra nem a maximalizmusáról híres Villányban. Ezt a borvidéket tartják a legmelegebb borrégiónak a köztudatban. Választásom az IL PRIMO borokra, azért esett, mert Flóra bor iránti szeretete is a gyökerektől fakad. Apja Jekl Béla alapította pincészetet a 90-es években majd átalakult családi vállalkozásé, aminek az irányításában a család minden tagja részt vesz.

Az IL PRIMO borok meglepnek minket frissességükkel, roppanos gyümölcseivel a Frescoban és a Rosé Kadarkájával. Emiatt, pedig állíthatom, hogy Jekl Flóra pár éven belül ELSŐ lesz Villányban, és nem csak a klasszikus vörösek miatt fogunk ellátogatni, hanem az Ő borai miatt is. 

 

Milyen ételekhez fogyasszuk? 

-Kínai ételekhez, vagy kínái pácolású ételekhez.

-Felvágottakhoz: sonka, paraszt sonka.

-Szendvics, sonkával és sajttal. (Meleg szendvics, hideg szenvics)

-Ham and Eggs mellé. 

-Csirkemell mellé, ha sajttal készítjük.

-Sajtok: trappista, camembert, kecskesajt mellé.

 

 

Mit is kell tudni Villányról? 

Villányi borokat azért tettem be a csongrádi borok közé, hogy hasonlítsuk össze őket. Meglepetés fog minket érni, abban ,hogy a Csongrádról válogatott borok hasonlítani fognak a Villányban készült borokkal. 

Villányt a boros világ a vörös borok készítésében a legelső helyre teszi Szekszárddal Magyarország területén. Ezek a bortermő területek a Pécsi borvidékhez tartoznak. 

Éghajlata ennek a borvidéknek " az ország legmelegebb borvidékének van jelölve","mediterrán vidéknek".

Igen, néha Csongrádnál is melegebb nyári napok jellemzik, de Ásotthalomnál már melegebb időjárást nem tud adni. Ellenben míg a csongrádi borvidék homokos, löszös, meszes homokos talajjal rendelkezik.

Villányban pedig mész tartalmú kőben gazdag talajt találhatunk. Emiatt, pedig az ő boraik adnak egy kis mineralitást, sós ízhatást. Savszerkezete a boroknak is magasabb lesz, ezért itt hosszabban érlelik a vörös borokat fahordókban, hogy elérjék a lágy, kerek savakat és finom tanninokat. 

Csongrádi borvidék ezzel ellentétben, a vörös boroknál kevesebb savtartalommal fog rendelkezni már a hordós érlelés előtt, emiatt ez a folyamat sokkal rövidebb. Ez pedig a homokos talajszerkezetnek köszönhető.

 

Villány egy csodálatos borvidék, egyszer mindenkinek el kell látogatnia. Ha már jártunk itt, akkor pedig továbbra is fogyasszuk a borokat erről a borvidékről, hogy soha ne felejtsük el az ott eltöltött napokat! 

 

Pető Lilla

Sommelier

 

 

Adatok
Cikkszám
IL_PRIMO-_FRESCO