Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

IL PRIMO- Rosé Kadarka
IL PRIMO- Rosé Kadarka
1 900 Ft
1 300 Ft
32

IL PRIMO- Rosé Kadarka

 

Ezt a rosét tudatosan kerestem, hogy megmutathassam itt a webshopban. Rosé Kadarkát Pinot Noir házasítással senki más nem készít!

Egyszer mindenkinek ki kell próbálni, mert a legtöbb rosé Kékfrankos és Merlot alapú. A Kadarka és a Pinot Noir páros ellenben ezzel még gyümölcsösebb lesz, még finomabb, közepes savszerkezettel. Villányi vidéken a szüret idejére mindkét borfajta nagyon jól beérik a mediterrán éghajlatnak köszönhetően.

Jekl Flóra Roséja kápráztat minket, illatai nem túl dominánsak de már itt is érezhetjük a málnát, epret, cseresznyét. Majd ízében ezek dominálnak.

Egy igazi piros bogyós gyümölcsös ízbomba, amiben megbújik még az édes szilva is. Savtartalma közepes, enyhe mineralitás is érezhető ebben a borban, ez megint a Villányi meszes talajnak köszönhető!

Nyáron kötelező ezt a bort is kipróbálni jól behűtve, mert kellemes, gyümölcsös enyhülést ad a nyári kánikulában. 

1 900 Ft
1 300 Ft
Kezdete: 2021.10.16   A készlet erejéig!
Kedvezmény 32
Megtakarítás 600 Ft
Részletek

Rosé vagy Rozé, másnéven rózsabor, hívják ígyis színe miatt. 

De, hogyan is készül a Rosé bor? 

A rosé bor kék szőlőszemekből készül. A kék szőlőszemek mikor beértek, szüretelik őket. Majd a rosé bornak szánt szőlőszemeket, préselik, hogy azok héja megrepedjen. A repedés hatására pedig a szőlő leve kifolyik, majd ez a friss juice érintkezik a szőlőhéj külső felületével. A kék szőlőszemek héjából  átveszi a szín pigmenteket ezért kapjuk a rózsaszín árnyalatot. Maximum egy napig hagyják ezt a friss juice-t a szőlőszemek héjával, hogy ilyen szín árnyalatú bort kapjunk.

Amikor a borász úgy gondolja, hogy megfelelő színű a rózsaszínű juice. Akkor leszűri a szőlőlevét a héjáról, és áttölti acéltartályba. Ebben az acéltartályban megkezdődik az alkohol erjedés, ehhez elengedhetetlen a juice cukortartalma és a hozzáadott élesztő. 

Mivel a legtöbb rosé acéltartályban készül, meg kell ,hogy említsem a reduktív technológiát. Ami, annyit takar, hogy a tartályban lévő borok hőfoka folyamatosan ellenőrizve van, hogy ne legyen magas az erjedés hőméréséklete. Mert így a bor megtartja a friss gyümölcsös ízjegyeket. A másik nagyon fontos tényező, pedig az, hogy az acéltartály által kizárunk minden lehetőséget arra, hogy az oxigén érintkezzen a borral. Így a bor nem tud oxidálódni, ezáltal megtartja szép rózsaszín színét, finom gyümölcsösségét, savtartalmát.

 

Jekl Flóra is így készítette a borait, ezért érezhetjük a friss piros bogyós gyümölcsök frissítő ízét.

 

Milyen ételek mellé fogyasszuk? 

- Sertéshús mellé, sütve.

- Saláták mellé (Ecetes, citromos dresszingekkel).

- Garnéla, hal mellé, sütve.

- Csirkehúshoz.

- Felvágottakhoz. 

- Sajtokhoz: Parmezan, kecskesajt, trappista sajt, gouda, félkemény sajtok.

 

IL PRIMO jelentése: első. Ezek után nem lehet azt mondani, hogy Jekl Flóra nem a maximalizmusáról híres Villányban. Ezt a borvidéket tartják a legmelegebb borrégiónak a köztudatban. Választásom az IL PRIMO borokra, azért esett, mert Flóra bor iránti szeretete is a gyökerektől fakad. Apja Jekl Béla alapította pincészetet a 90-es években majd átalakult családi vállalkozásé, aminek az irányításában a család minden tagja részt vesz.

Az IL PRIMO borok meglepnek minket frissességükkel, roppanos gyümölcseivel a Frescoban és a Rosé Kadarkájával. Emiatt, pedig állíthatom, hogy Jekl Flóra pár éven belül ELSŐ lesz Villányban, és nem csak a klasszikus vörösek miatt fogunk ellátogatni, hanem az Ő borai miatt is. Kadarka roséja egy igazi ízbomba, színe is gyönyörű, kicsivel sötétebb az átlagnál. Ezt a rosét tilos fröccsként fogyasztani, mert annyira jó önmagában! 

 

Mit is kell tudni Villányról? 

Villányi borokat azért tettem be a csongrádi borok közé, hogy hasonlítsuk össze őket. Meglepetés fog minket érni, abban ,hogy a Csongrádról válogatott borok hasonlítani fognak a Villányban készült borokkal. 

Villányt a boros világ a vörös borok készítésében a legelső helyre teszi Szekszárddal Magyarország területén. Ezek a bortermő területek a Pécsi borvidékhez tartoznak. 

Éghajlata ennek a borvidéknek " az ország legmelegebb borvidékének van jelölve","mediterrán vidéknek".

Igen, néha Csongrádnál is melegebb nyári napok jellemzik, de Ásotthalomnál már melegebb időjárást nem tud adni. Ellenben míg a csongrádi borvidék homokos, löszös, meszes homokos talajjal rendelkezik.

Villányban pedig mész tartalmú kőben gazdag talajt találhatunk. Emiatt, pedig az ő boraik adnak egy kis mineralitást, sós ízhatást. Savszerkezete a boroknak is magasabb lesz, ezért itt hosszabban érlelik a vörös borokat fahordókban, hogy elérjék a lágy, kerek savakat és finom tanninokat. 

Csongrádi borvidék ezzel ellentétben, a vörös boroknál kevesebb savtartalommal fog rendelkezni már a hordós érlelés előtt, emiatt ez a folyamat sokkal rövidebb. Ez pedig a homokos talajszerkezetnek köszönhető.

 

Villány egy csodálatos borvidék, egyszer mindenkinek el kell látogatnia. Ha már jártunk itt, akkor pedig továbbra is fogyasszuk a borokat erről a borvidékről, hogy soha ne felejtsük el az ott eltöltött napokat! 

 

Pető Lilla

Sommelier

Adatok
Cikkszám
IL_PRIMO-_ROSE