Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Jekl Pincészet- Portugieser
Jekl Pincészet- Portugieser
1 800 Ft
1 500 Ft
17

Jekl Pincészet- Portugieser

 Portugieser Portugáliából származó szőlőfajta. Szerencsések vagyunk, hogy nemesítettük ezt a szőlőfajtát itthon. Mert nagyon szép és finom könnyű vörös borokat ad,ami a magyarok és az idelátogató külföldiek nagy szerelme, amit soha nem felejtünk el. Az utóbbi időben még sem túl trendi, lehet ez annak köszönhető, hogy a fiatalabb generáció körében nem túl ismert fajta.  Célom volt, hogy ez a bor szerepeljen a kínálatban. Hiszen gyümölcsössége elvarázsol minket. Lágy, kerek, közepes savszerkezetévével. Újborok között gyakran találkozunk vele hiszen frissessége miatt, már novemberben tudjuk fogyasztani. 

Egy illatos vörös borra számíthatunk Jekl Flórától.Miután a pohárba töltöttük a bort illatjegyeiben feldezhetjük a cseresznyét, szilvát, egy leheletnyi dohányt. Majd kostólás közben ízében felfedzhetjük a szilvát, cseresznyét. Majd jönnek a fűszerek, kakaó, fahéj, szegfűszeg. Lecsengése közepes. Tannin tartalma is közepes ez is arra utal, hogy egy könnyű vörös borról beszélhetünk. 

 

1 800 Ft
1 500 Ft
Kezdete: 2021.08.18   A készlet erejéig!
Kedvezmény 17
Megtakarítás 300 Ft
Részletek

Portugieser a Portugáliából átvett nemzeti kincsünk, amire büszkék vagyunk és nagy szeretettel fogyasztjuk is. Minden újbor kostolón felfedezhetjük és megkostólhatjuk ezt a borfajtát. 

A szőlőfajta jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Villányban Kékoportó néven is ismert. Széles tapasztalattal még én sem számolhatok be a Portugieser szakértelmében. De én egyszerűen úgy írnám le ezt a bort, hogy egy könnyű, friss vörös bor. Mindig lehet érezni a bor friss/ nyers ízjegyeit, annak ellenére is, hogy mindig kap hordós érlelést. 

Az ízei között mindig felfedzhető a cseresznye és a szilva. A szilva itt már nem annyira dominál, mint a nehezebb vörös boroknál. Tannin tartalma soha nem magas, mivel egy könnyű vörös bor, viszont savtartalma nem túl lágy,nem túl kerek a sav szerkezete. Mindenkinek ki kell próbálnia ezt a bort, mert valóban egy nemzeti kinccsé tettük, az ide látogató turisták pedig imádják. Nem is csodálkozhatunk ezen! 

 

Jekl Pincészet egy családi pincészet Villányban. Jekl Béla alapította a pincészetet, ma már a gyerekei is besígetenek. Itt kell megemlíteni Jekl Flórát, aki létrehozta a saját vonalát, IL PRIMO névvel. De továbbra is segít a JEKL pincészet borainak elkészítésében is! Flóra feladatának érzi, azt hogy megtartsa a klasszikus ízjegyeket a klasszikus szőlőfajtáknál, kiegészítve a fiatalosság dinamizmusával. Célja, hogy a családi pincészetet fejlődésben tartsa! Fedezzük fel Flóra új elképzeléseit, ötleteit, ízeit a Jekl Pincészet boraiban. 

 

Milyen ételekkel fogyasszuk a Portugiesert ? 

- Borjúhúshoz.

- Pulykahúshoz.

- Csirkehúshoz.

- Felvágottakhoz.( Szalámi, sonka.)

- Baconhoz. 

- Paradicsomos alapú tésztákhoz, pizzához.

- Sajtos szendvicshez.(Meleg szendvicshez vagy hideghez.)

- Sajtokhoz.(Ricottához). 

 

 

Mit is kell tudni Villányról? 

Villányi borokat azért tettem be a csongrádi borok közé, hogy hasonlítsuk össze őket. Meglepetés fog minket érni, abban ,hogy a Csongrádról válogatott borok hasonlítani fognak a Villányban készült borokkal. 

Villányt a boros világ a vörös borok készítésében a legelső helyre teszi Szekszárddal Magyarország területén. Ezek a bortermő területek a Pécsi borvidékhez tartoznak. 

Éghajlata ennek a borvidéknek " az ország legmelegebb borvidéknek van jelölve" "mediterrán vidéknek". Igen, néha Csongrádnál is melegebb nyári napok jellemzik, de Ásotthalomnál már melegebb időjárást nem tud adni. Ellenben míg a csongrádi borvidék homokos, löszös, meszes homokos talajjal rendelkezik. Villányban pedig mész tartalmú kőben gazdag talajt találhatunk. Emiatt, pedig az ő boraik adnak egy kis mineralitást, sós ízhatást. Savszerkezete a boroknak is magasabb lesz, ezért itt hosszabban érlelik a vörös borokat fahordókban, hogy elérjék a lágy, kerek savakat és finom tanninokat. 

Csongrádi borvidék ezzel ellentétben, a vörös boroknál kevesebb savtartalommal fog rendelkezni már a hordós érlelés előtt, emiatt ez a folyamat sokkal rövidebb. Ez pedig a homokos talajszerkezetnek köszönhető.

 

Villány egy csodálatos borvidék, egyszer mindenkinek el kell látogatnia. Ha már jártunk itt, akkor pedig továbbra is fogyasszuk a borokat innen, hogy soha ne felejtsük el az ott eltöltött napokat! 

Adatok
Cikkszám
JEKL-_PORTUGIESER