Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Tóth Pincészet- Chardonnay
Tóth Pincészet- Chardonnay
2 800 Ft

Tóth Pincészet- Chardonnay

Chardonnay a világ legnépszerűbb szőlőfajtája. De a csongrádi borvidéken nem túl elterjedt ez a tiszteletre méltó fajta. Emiatt, én nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy a Tóth Pincészetnek van Chardonnay-ja.

Örömömben a reakcióm az volt, hogy biztos nagyon jó, ezzel a meleg éghajlatú tájon. 

Ez a bor egy lottó ötös! Tóth Tamás Chardonnay-ja az én listámon egyenrangú az amerikai Chardonnayvel, krémes ízjegyei miatt és a csipetnyi kókusz íz mellett.

Ez a bor egy igazi főnyeremény! Aki még nem kostólt Chardonnay-t Amerikából, annak is ízleni fog közepes testessége és krémessége miatt. Ami egy igazi ízélményt biztosít! Én desszert helyett is ezt fogom fogyasztani.

Tóth Tamás Chardonnay borában az illatok közepesen dominálnak, márt itt megtapasztalhatjuk a sárga édes almát, ananászt, mézet, majd a háttérben megbújnak a hordó enyhe illata, ami társul a kókusz illatával. 

A bor íze pedig egy igazi ízbomba. Ízei között felfedezhetjük az édes sárga almát, az ananászt,a méz édes barackot. Ezután jönnek a krémes ízjegyek, ami vaj és tejszín krémességét fogja adni ez a finomseprős érlelés miatt tapasztalható.

Kókusz íz pedig a francia hordóból ered. Lágy, finom hordós ízjegyek is érezhetőek messze a háttérben, amik segítenek kialakítani a tökéletes harmóniát. Lecsengése közepesnél egy kicsit hosszabb, hosszan megmarad a krémesség és kókusz íze. 

Fantasztikus bor! 

 

2 800 Ft
Részletek

A Chardonnay szőlőfajtáról is elmondhatom azt, hogy napokat lehetne beszélni erről a fajtáról vagy egy egész könyvet lehet róla írni. A világon mindenhol megtalálható szőlőfajtáról beszélhetünk. Francia eredetű szőlőfajta, Burgundiában őshonos. Itt megmutatja sokoldalúságát, hiszen a magasabb savtartalmú Chablis-tól eljuttunk az érett ízjegyű Pouilly-Fuissé-ig.

Az amerikai Chardonnay-t is meg kell, hogy említenünk, Kaliforniában- Napa Valley illetve washingtoni és az oregoni régiókban. Ezeken a bort adó vidékeken adja a legszebb borait.Általában az Amerikából származó Chardonnay-k adnak ilyen finom kókuszos ízjegyeket, mint Tóth Pincészet Chardonnay-je. Ez, pedig a hordó füstölésének köszönhető.

 

Magyarországról származó Chardonnay-tól soha nem tapasztaltam még ilyen ízjegyeket és finom krémességet, mint ez a bor a Tóth Pincészettől. Mivel egy meleg éghajlatú területről származik a bor, így szőlőszem nagyon jól beérik a szüretre, emiatt pedig ananászos ízjegyeket érezhetünk a borban a méz édes barackkal.

 

De hogyan kapunk ilyen krémes ízhatűsú bort?

Malolaktikus fermentációval, más szóval a finomseprőn érleléssel. Mikor a bor alkoholos fermentácója befejeződik. Vagyis az erjedésben lévő borban az élesztő gomba elfogyasztotta a bor összes cukortartalmát, az erjedés megáll. Ekkor a bor elkészült. Az élesztő pedig elpusztul, ilyenkor szűrik a bort legtöbb esetben és palackozzák. De, ha mi krémességet szeretnénk adni a bornak, akkor ezeket az elpusztult élesztőket nem szűrjük, hanem hagyjuk hogy a borral pihenjen. Ez a folyamat mindig fahordókban zajlik, mivel szükségünk van oxigénre is. Ekkor pedig elkezdődik a malolaktikus fermentáció, ami extra krémességet ad a bornak élesztős, vajas, tejszínes ízhatást.

Amikor úgy gondolja a borász, hogy a bor elegendően krémes, akkor leszűri ezekről az elhalt élesztő részecskékéről. Tóth Tamás úgy döntött ezután a folyamat után, hogy vissszatölti a Chardonnay-t az acéltartályokba, az oxigént kizárva, hogy a bor érett gyümölcsösségét megtartsa.

A kókusz ízjegyeket a rövid hordós finomseprős érlelésnek köszönhetjük. A hordó itt Franciaországból származik, ezért ad más ízjegyet, mint a magyar. A Chardonnay savai kerekek és lágyak, kimagaslóan harmonikus bornak mondanám. Nagyon jó minőségű bor, egy igazi különlegesség az itthoni Chardonnay-k között.

 

Milyen ételekhez fogyasszuk? 

- Csirkehús mellé, fehér, krémes, sajtos szószokkal.

- Sült kacsahús mellé.

- Tészták mellé, amik vajas, tejszínes szószokkal készültek.

- Halak mellé, rákok, garnélák mellé. Még jobb a harmónia, ha ezeket vajon    sütjük őket, vagy vajas, krémes szószokkal tálaljuk.

- Besamellel készült ételek mellé, rakott zöldségek mellé.

- Borjúhús mellé.

- Sonka mellé.

- Sajt mellé: Brie, camembert, parmesan.

 

Mit kell tudni Ásotthalomról? 

Magyarország legdélibb pontja, Szerbia határán. Az időjárás itt a legmelegebb az országban, magas napsütéses órák száma és a kevés csapadék miatt Tóth Tamásnak nem kell aggódnia, hogy nem fog beérni a szőlőszem a szüretig.

A talajt itt is a löszös homok jellemzi. Viszont ezen a területen nincsen folyó, ami nyáron hűtene az estéken, vagy ősszel fűtene a fagyos reggeleken. Az innen származó fehérborok soha nem fognak közepesnél magasabb savtartalmat adni. Inkább a közepesnél alacsonyabbat. Emellett, pedig érett gyümölcsösség fogja jellemezni a borokat. 

Legtöbb bor reduktív technológiával készül, hogy ezt a kis savat is megőrizzük, hogy ne kapjunk lapos borokat. A másik indok, hogy miért ezt a technológiát használják az az, hogy megtartsuk a bor gyümölcsösségét. 

Nem túl ismert termőterület, de aki egyszer kipróbálja az innen származó borokat, azoknak kellemes meglepetést fognak okozni.

Bízzunk egy Sommelier ajánlásában! 

Pető Lilla 

Sommelier

 

 

Adatok
Cikkszám
Toth_Pinceszet-_Chardonnay