Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Tóth Pincészet - Muscatel Ottonel
Tóth Pincészet - Muscatel Ottonel
2 000 Ft

Tóth Pincészet - Muscatel Ottonel

 

Ezt a bort egy nagyon illatos virágcsokorhoz tudnám hasonlítani. Gyönyörű, domináns illatok, és ezeket az illatokat fel tudjuk fedezni a bor ízében is.

Egy óriási meglepetés volt ez a bor is a Tóth Pincészettől. Magyarországon ehhez hasonló Muscatel Ottonelt még nem kostóltam, 

Aki nem tudja, hogy mit jelent az illatos bor megnevezés, az próbálja ki ezt az Ottonel Muscatelt. 

A bor jellemzői illatokban először is érezhetjük az akácot, bodzát, virág illatot, egy kis rózsa illatot. Az aromák közepesnél egy kicsit erősebbek.

Majd amikor a bort kostóljuk megtapasztalhatjuk ízében az enyhe citrusosságot, grapefruit ízjegyeiben, de nem a savanyú érettlen gyümölcsét. Emellett felfedezhetjük a bodzát, őszibarackot és az akácot is. Az akác íz dominál a lecsengésben.

Savtartalma közepesnél egy kicsit alacsonyabb, viszont nem túl kerek a szerkezete. Egy könnyű illatos fehérbor gyönyörű virágossággal. Aki ajándékot keres hölgyeknek, az válassza ezt a bort. Mindenki örülni fog neki. Virág illata miatt adhatjuk virág helyett is de adhatjuk egy szép virágcsokor mellé is! 

2 000 Ft
Részletek

Muskotály egy francia szőlőfajta. Amiből szőlők keresztezésével 200 különböző fajtát teremtettek. Itthon ez a fajta szőlő a Magyarország hűvösebb területein található meg, ahol közepesnél magasabb savtartalmú borokat fog adni, virágos illatokkal. 

A Muscatel Ottonel az illatos borok közé tartozik. Aki, úgy gondolja, hogy nem tudna különbséget tenni egy illatos bor és egy nem illatos fajta bor között. Az kostólja meg ezt a bort és vesse össze egy Zöldveltelinivel, és egyből rá fog érezni a különbségre. 

 

Miért is okoz nagy meglepetést Tóth Pincészet Muscatel Ottonelje? 

Mert a nagyon illatos, virágos szőlőfajták általában magas savtartalommal rendelkeznek. Ez pedig abból fakad, hogy ezeket az illatokat megtartsuk biztosan reduktív technológiával kell, hogy elkészüljön a bor.

Ezzel a technológiával pedig a bor magas savtartalma is megmarad. Előbb már említettem, hogy hűvösebb éghajlatú területeken termesztik ezeket a borokat, emiatt pedig magas és éles savakkal fog rendelkezni a bor. 

De itt tűnik ki Tóth Pincészet Ottonel Muscatelje. Mivel Ásotthalom még Csongrádnál is melegebb éghajlattal rendelkezik és homokos, löszös talajjal. Ezek az adottságok, pedig garantálják, hogy a szőlőszem teljesen beérik a szüret idejére. Így az Ásotthalomról származó Muscatel Ottonel nem lesz magas savtartalmú, közepes savtartalomnál alacsonyabb lesz, viszont a savszerkezete nem lesz lágy és kerek, hanem kicsit tolakodó, de ígyis egy gyönyörű harmonikus bort ad. Illatában és ízében pedig az akác és a bodza kápráztat. Lecsengésében az akác és a bodza dominál. 

Én örülök, ha virágot kapok, de ennek a bornak még jobban örülnék, virágos illatai miatt. 

Ez egy kecses nőies bor. Aki, kezdő borozó annak kötelező tétel, mert a Tóth Pincészet Ottonel Muscatel-jével bele fog szeretni a borokba. Akiknek, pedig széles tapasztalatuk borok terén azoknak is meg kell kostólniuk, mert egy kimagaslóan magas minőségű bor! 

 

Milyen ételekhez fogyasszuk? 

- Ázsiai ételekhez vagy ázsiai pácolású ételekhez.

- Sushi-val is jól párosul.

- Salátával (citrusos dresszinggel).

- Könnyű halakhoz, serpenyőben sütve.

 

Mit kell tudni Ásotthalomról? 

Magyarország legdélibb pontja, Szerbia határán. Az időjárás itt a legmelegebb az országban, magas napsütéses órák száma és a kevés csapadék miatt Tóth Tamásnak nem kell aggódnia, hogy nem fog beérni a szőlőszem a szüretig.A talajt itt is a löszös homok jellemzi. Viszont ezen a területen nincsen folyó, ami nyáron hűtene az estéken, vagy ősszel fűtene a fagyos reggeleken.

Az innen származó fehérborok soha nem fognak közepesnél magasabb savtartalmat adni. Inkább a közepesnél alacsonyabbat. Emellett, pedig érett gyümölcsösség fogja jellemezni a borokat. 

Legtöbb bor reduktív technológiával készül, hogy ezt a kis savat is megőrizzük, hogy ne kapjunk lapos borokat. A másik indok, hogy miért ezt a technológiát használják az az, hogy megtartsuk a bor gyümölcsösségét. 

Nem túl ismert termőterület, de aki egyszer kipróbálja az innen származó borokat, azoknak kellemes meglepetést fognak okozni. Bízzunk egy Sommelier ajánlásában! 

 

Pető Lilla 

Sommelier

Adatok
Cikkszám
Toth_Pinceszet-_Muscatel_Ottonel