Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Tóth Tamás- Cserszegi fűszeres
Tóth Tamás- Cserszegi fűszeres
2 000 Ft

Tóth Tamás- Cserszegi fűszeres

Cserszegi Fűszeres egy igazi magyar szőlőfajta. Piros Tramini és Irsai Olivér keresztezésével hozták létre. Ezzel a szőlőfajtával egy egyedi, fűszeres ízvilágot teremtettek meg a magyar fajták között. Általánosságban úgy lehet jellemezni a Cserszegi fűszerest, hogy egy közepesen testes, harmonikus, száraz fehér bor.

A Dunai- Hajós borvidék igazi otthona, ahova a csongrádi borvidék is tartozik. Így Ásotthalmán is megmutatja a fűszerességét és harmonikus közepes testét.

Tóth Pincészet Cserszegi fűszerese közepesen erős illatjegyeket ad. Itt már felfedezhetjük a jázmint, mezei viárgokat, érett grapefruit enyhe illatát, sárgabarackot és egy leheletnyi mézet is felfedezhetünk. Majd ízei között ugyanezeket az ízeket is megtapasztalhatjuk kiegészülve a piros almával, egy csipet kaporral, fenyővel és enyhe köményes lecsengéssel. Közepes savtartalmú bor, az ország hidegebb éghajlatú részéről származó borokkal össszehasonlítva sokkal alacsonyabba savtartalma. Viszont ez a savszerkezet nem túl kerek, lágy. Egy igazi különlegesség a cserszegi fűszeresek között is. Hiszen ritkán kostólhatunk fenyős lecsengéssel Cserszegi fűszerest

Rendelhető
2 000 Ft
Részletek

Cserszegi Fűszeres úgyanúgy nemzeti üggyé vállhatna, mint a Kadarka. Hiszen ez is egy igazi Hungarikum, valamiért mégsem olyan nagy a népszerűsége, mint az említett fajtának.

Igazi különleges borról beszélhetünk a Cserszegi fűszeresek között, hiszen egy közepes testes fehér bort kapunk, közepes savszerkezettel. A bor fűszeressége is különbözik a többitől, hiszen ebben a borban felfedezhető a fenyő enyhe lecsengése, a jázmin mellett. Ízében pedig felfedezhetjük a grapefruit édesebb frissítő ízét, ezután a piros almát, sárgabarackot. Majd az utolsó korty után hosszan érezzük a méz, a fenyő, a kapor és a kömény lágy ízjegyeit. Egy igazán finom és harmonikus bor a Tóth Pincészettől. Aki, cserszegi fűszeres rajongó, annak kötelező kipróbálni, extra ízjegyei miatt. 

Milyen ételekhez fogyasszuk? 

-Kínai ételekhez, vagy kínái pácolású ételekhez.

-Felvágottakhoz: sonka, paraszt sonka.

-Szendvics, sonkával és sajttal. (Meleg szendvics, hideg szenvics)

-Ham and Eggs mellé. 

-Csirkemell mellé, ha sajttal készítjük.

-Sajtok: trappista, camembert, kecskesajt mellé.

 

Mit kell tudni Ásotthalomról? 

Magyarország legdélibb pontja, Szerbia határán. Az időjárás itt a legmelegebb az országban, magas napsütéses órák száma és a kevés csapadék miatt Tóth Tamásnak nem kell aggódnia, hogy nem fog beérni a szőlőszem a szüretig.

A talajt itt is a löszös homok jellemzi. Viszont ezen a területen nincsen folyó, ami nyáron hűtene az estéken, vagy ősszel fűtene a fagyos reggeleken. Az innen származó fehérborok soha nem fognak közepesnél magasabb savtartalmat adni. Inkább a közepesnél alacsonyabbat. Emellett, pedig érett gyümölcsösség fogja jellemezni a borokat. 

Legtöbb bor reduktív technológiával készül, hogy ezt a kis savat is megőrizzük, hogy ne kapjunk lapos borokat. A másik indok, hogy miért ezt a technológiát használják az az, hogy megtartsuk a bor gyümölcsösségét. 

Nem túl ismert termőterület, de aki egyszer kipróbálja az innen származó borokat, azoknak kellemes meglepetést fognak okozni. Bízzunk egy Sommelier ajánlásában! 

 

Pető Lilla 

Sommelier

Adatok
Cikkszám
Toth_Tamas-_Cserszegi_fuszeres