Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Tóth Pincészet- Zöldveltelini
Tóth Pincészet- Zöldveltelini
2 000 Ft

Tóth Pincészet- Zöldveltelini

Zöldveltelini szőlőfajta Ausztriából származik. Hazájában Grüner Veltliner-nek nevezik. Duna mentén termesztik, és Wachau-ban adja a legszebb borokat, ahol a folyó hatására mikroklíma alakul ki, ami sok napsütéssel társul.

Magyarországon, nem túl elterjedt fajta, de megtalálható pár pincészetnél ez a bor. Tóth Tamás Zöldveltelinije, egy nagyon finom harmonikus bor. Itthoni viszonylatban lágy, kerek, enyhe savai miatt megint egy kimagasló tételről beszélhetünk. Közepes testű, száraz, fűszeres fehérbort kapunk.

Zöld Veltelinit úgyis szokták hívni, hogy a borsos bor. Nem kell megijedni, mert csak egy kicsi fehér bors ízt érezhetünk a lecsengésében. Zöldvelteline, mint szőlőfajta, nem egy illatos bor.

Tóth Pincészet Ásotthalmi Zöldveltelinije is enyhe zöld alma és grapefruit illatokat fog adni. A bor ízében, pedig ugyanezeket a gyümölcsöket fogjuk érezni, egy kis borsos lecsengéssel. 

2 000 Ft
Részletek

Személyes nagy kedvencem ez a szőlőfajta. Akik jártak Németországban vagy Ausztriában biztosan találkoztak ezzel a fajtával.Viszont ezek a borok, legtöbbször magas savtartalommal rendelkeznek. Kivéve, ha napos és meleg éghajlatú borvidéken helyezkednek el. 

A Zöldveltelini igazi otthona, Wachau, ahol tényleg megmutatja azt, hogy milyen sokszínű ez a bor. Itt készítik a speciális Smaragd borokat, ami egy késői szüretet jelöl, és legtöbbször kap egy rövid finomseprős érlelést a hordóban. Wachau a Duna mentén helyezkedik el, lejtős ültetvényeken, dél irányba. Ezzel az ültetési technikával tudják biztosítani a szőlőszemek beérését. Duna miatt mikroklíma alakul ki, mivel nyáron hűt a napsütéses napok után, ősszel pedig melegít a fagyos reggeleken a szüret idejéig. Wachauban különböző édességi fokozatokkal készítik ezt a bor: száraztól eljutunk, a félszárazon keresztül, az édesig.

 

De miért kimagasló itthon Tóth Tamás Zöldveltelinije. Az ültetvények Ásotthalmán találhatóak, és ez Magyarország legmelegebb pontja, ez pedig párosul löszös, homokos talajjal. Ezen a területen is kevés lesz a csapadék.

Hasonló Ásotthalom időjárása Csongrádéhoz, de mondhatjuk, hogy még melegebb, még több napsütéssel. Ezen a területen folyó nem befolyásolja az ültetvények időjárását. 

Ezek az adottságok miatt, Tóth Pincészet Zöldveltelnijének a savszerkezete lágy és kerek. Mondhatom azt, hogy a közepesnél is kicsivel alacsonyabb. 

Emellett, pedig a szőlőfajta sajátossága miatt egy közepes testű bort kapunk. Tóth Tamás Ásotthalmi Zöldveltelinije vetekszik a magas kategóriájú Wachau-ból származó borokkal. 

A bor illata enyhe, de felfedezhetőek ugyanazok az ízjegyek, amik a bor ízében is. Ez pedig az érett grapefruit, és a zöld alma. Fűszerességét pedig az enyhe fehér bors lecsengése adja. 

Ezt a fehér bort a minden évszakban fogyaszani fogom, mivel közepes testességével hidegebb időszakokban ebéd vagy vacsora mellé. De önmagában is tökéletes választás egy hoszzú nap után.

 

Milyen ételekhez ajánlom? 

- Sertéshúzhoz sütve, grillezve.(Zsírosabb részekkel is nagyon jó ízhatást alakít ki) 

-Rántott húsok mellé. (Borjúból, sertésből, csirkéből).

-Olajban sült ételek mellé. (Sült krumpli, rántott sajt, rántott cukkini...)

-Sushi mellé.

-Bacon-nal is fantasztikus ízélményt fog adni.

-Felvágottokkal is nagy jól fog harmonizálni.

-Sült kacsa mellé. (Tepsiben almával sült kacsával, és tepsis krumplival)

-Spárga mellé. 

-Sajtok mellé: zsírosabb sajtok mellé, rokfort mellé.

 

Mit kell tudni Ásotthalomról? 

Magyarország legdélibb pontja, Szerbia határán. Az időjárás itt a legmelegebb az országban, magas napsütéses órák száma és a kevés csapadék miatt Tóth Tamásnak nem kell aggódnia, hogy nem fog beérni a szőlőszem a szüretig.

A talajt itt is a löszös homok jellemzi. Viszont ezen a területen nincsen folyó, ami nyáron hűtene az estéken, vagy ősszel fűtene a fagyos reggeleken. Az innen származó fehérborok soha nem fognak közepesnél magasabb savtartalmat adni. Inkább a közepesnél alacsonyabbat. Emellett, pedig érett gyümölcsösség fogja jellemezni a borokat. 

Legtöbb bor reduktív technológiával készül, hogy ezt a kis savat is megőrizzük, hogy ne kapjunk lapos borokat. A másik indok, hogy miért ezt a technológiát használják az az, hogy megtartsuk a bor gyümölcsösségét. 

Nem túl ismert termőterület, de aki egyszer kipróbálja az innen származó borokat, azoknak kellemes meglepetést fognak okozni. Bízzunk egy Sommelier ajánlásában! 

 

Pető Lilla 

Sommelier

Adatok
Cikkszám
Toth_Pinceszet_Zoldveltelini