Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Pető Lilla Sommelier

Szerencsésnek érzem magam, hogy Csongrádra születtem. Bár nem gondoltam mindig így, főleg a kamaszkorban. Azt sem gondoltam volna fiatalon, hogy egyszer a Csongrádi Bor tulajdonosa leszek. De ma úgy gondolom, hogy nem véletlenül születünk egy adott helyre.

 

Én most már tisztán látom, hogy miért születtem ide.

 

Hálás vagyok azért, hogy nekem adatott a lehetőség, hogy én gyűjthessem ezeket a borokat és, hogy bemutathassam a térségnek és az országnak.

 

Nem csak csongrádi borok lesznek. Összeválogattam még olyan tételeket, azoknak akik jól ismerik a helyi borokat, és szeretnének más borokat is kipróbálni az ország más pontjairól is. Mindegyik bor csak úgy kerülhetett be a válogatásba, hogy végig kostóltam, és ha egy jó bornak tartottam, akkor maradhatott.

 

Emiatt csináltam a kostólási videókat is, hogy láthassátok, hogy mire számítsatok az adott bortól. Két dologról biztosíthatok mindenkit, hogy csak finom és jó minőségű borok, találhatóak meg a webshopban. A másik, pedig az, hogy nem okoznak a fejfájást. Vállalok fejfájás garanciát.

 

Röviden rólam a WSET rendszerében tanultam a borokról, ami egy nagyon jó döntés volt a részemről, hiszen így a világ legtöbb boráról tanulhattam és a különböző éghajlati adottságokról. Itt megtanultam azt, hogyha egy borvidék meleg éghajlatú területen helyezkedik el, mennyivel finomabb és gyümölcsösebb bort ad.

 

Ekkor jött a felismerés, hogy Csongrád is egy ilyen éghajlat, és elkezdtem kostólni őket, és megláttam a potenciát. Mielőtt elvégeztem a Sommelier képzést, több éves tapasztalatom volt a vendéglátásban, és nagyon sok fajta bort ismertem, dolgoztam velük. Budapesten a Vendéglátó Iskolát a Gundel Károly Vendéglátó Technikumban végeztem. Ennek az iskolának és a tanáraimnak köszönhetem a bor iránti lelkesedésemet.

 

Majd a Gundel Étteremben dolgoztam Budapesten és lenyűgöztek az ottani borszakértők. Ekkor már tudtam, hogy én is közéjük akarok tartozni. De a képzés előtt még bekerültem és a Seabourn Ovation 6* Yachtjára, ami abban az évben a világ legjobb hajójának szavaztak meg.

 

Ebben az évben végighajóztam Norvégiát, ahol ettem osztrigát a Bergen-i halpiacon, életemben először kipróbáltam a homárt egy kis norvég halászfaluban.Majd egy másik útvonalon végihajóztam az olasz, francia és spanyol riviérát. Ekkor már minden helyen ahol ki tudtam menni, ott már a helyi ételeket fogyasztottam, a helyi borokkal.

 

Majd a Covid előtti utolsó szerződésem Franciaországban volt, itt végig mentem a Rhone mentén és a Saone mentén. A világ legjobb borait adó területeit végighajóztam, persze kostóltam is. Ekkor eldőlt, hogy én és a bor összetartozunk örökre.

 

Gondolom most jön a kérdés, hogy akkor miért akarok én pont Csongrádi borokat árulni ?

Erre egyszerű a válasz, mert a CSONGRÁDI BOR JÓ!

 

Így, hogy Európa legtöbb borvidékén keresztül átutaztam, így tényleg elhihetik nekem, hogy amennyi bort kostóltam/ árultam bizton állíthatom, hogy ezek a borok jók.

 

A másik indokom, hogy miért pont ezzekkel a borokkal foglalkozok.

 

Mert ezek a borászok szívvel és lélekkel gondozzák a szőlőjüket és készítik a boraikat, ezek a borok személyesek.

 

Mivel Magyarország déli részéről van szó, ezért meleg időjárás jellemzi, magas napsütéses órák számával, és kevés nyári csapadékkal. Emiatt a Csongrád Csanád megyéből származő borok mindig érett ízjegyekkel fognak rendelkezni és alacsonyabb savtartalommal, mint az ország többi része.

 

Én azért szeretem a csongrádi bort, mert hasonlít érettségében a melegebb éghajlatú olasz, spanyol borokhoz . Szerencsésnek érzem magam, hogy én vagyok az első személy,aki összegyűjtötte ezeknek a fantasztikus borászoknak a borait, és hogy így az egész ország számára elérhetővé tegyem. Ezek a borok között vannak hétköznapi borok, de vannak kimagaslóak is, amiket különleges alkalmakkor is fogyaszthatunk!

 

Legfőbb célom az, hogy bátorítsam az embereket, hogy kostólják meg ezeket a borokat, mert igenis nagyon jók. Emellett a posztjaimmal mindenkiből egy kicsit borszakértőt szeretnék faragni, hogy tudjuk azt, hogy a vasárnapi ebéd mellé milyen bort válasszunk!

 

Szívesen segítek régi borok felkutatásában és különleges borok beszerzésében. Egyedi megrendelés is lehetséges.