Szia! Lilla vagyok sommelier és ennek a webáruháznak a célja, hogy megismertesselek Csongrád-Csanád megye boraival, borászaival. Készen állsz? Akkor kezdődjön a kaland!

Kérdésed van? Hívj minket! +36306766129

Bodor Martin- Generosa
Bodor Martin- Generosa
1 700 Ft

Bodor Martin- Generosa

Milyen szőlőfajta a Generosa ?

Egy őshonos magyar fehér szőlőfajta, amit az Ezerjó és Piros Tramini kereszteződéséből teremtették. A Generosát száraz fehér bor készítésére használják.

A csongrádi borvidéken fantasztikusan teljesít, mivel ez a szőlőfajta igényli a meleget és a napsütést.

Bodor Martin Generosája bodza illatával varázsol el minket. Majd a bor ízében is felfedezzük a bodzát, az érett piros alma és a barack mellett.

1 700 Ft
Részletek

Ha, ezt a szőlőfajtát egy  mondattal kéne jellemeznem, akkor biztosan az lenne, hogy "A Generosa Csongrád kincse"

Ennek a szőlőfajtának az egyszerűségében rejlik az ereje. Illataival elcsábítja azokat, akik soha nem kostólták.

Finom, gyümölcsösségével pedig örökre az emlékezetünkbe vési magát. Emellett pedig könnyű savakkal kápráztat.

A gyümölcsök közül pedig piros almára, érett őszibarackra gondolok, bodzás lecsengéssel. Reduktív eljárással készülnek, ezért extra friss gyümölcsösség jellemzi. Csongrádon a magas napsütéses órák száma és a meleg időjárás miatt, jól beérett szőlőszemeket kapunk a szüret idejére. 

Bodor Martin Generosája élénk gyümölcsízeivel,lágy savakkal kápráztat. Gyönyörű enyhén aranyba hajló színével.

Fogyasszuk jól behűtve : 8-11 C fokra behűtve. 

Milyen ételeket válasszunk mellé? 

- Saláták (Csak olajos dresszingekkel) 

- Csirke hús mellé( A soványabb részei mellé) 

- Hal (Serpenyőben, grillezett halak mellé)

- Szendvics (Hideg szendvics és meleg szendvics mellé) 

A termőtalaj itt, löszös, homokos, ami jól tárolja a hőt és a csapadékot. Ez a talaj a Tisza hordalékából keletkezett. A csongrádi borvidék az Alföldön helyezkedik el, így egy lapos területről van szó, maximum 2-3 méteres homokbuckákat említhetünk meg. 

De miben is különbözünk Magyarország többi bort adó vidékétől? 

Magyarország déli részéről beszélünk, emiatt az átlag hőmérsékletünk is magasabb. A csongrádi borvidéken a nyarak hosszúak, melegek. Napsütéses órák száma is az egyik legmagasabb. Csapadékban szegény területről beszélünk. 

Miért más az itt készült bor ? 

Mert ezek az éghajlati jellemzők, érett szőlőszemeket adnak a szüretig. Emiatt, pedig érett gyümölcsös ízjegyű borok készülnek ezen a térségen. A savtartalom pedig a közepesnél soha nem nagyobb. 

Miért jó ez a fehérboroknál, mert gyümölcsös ízjegyeket fogunk kapni. Érezhetünk a borban érett piros almát, őszibarackot, bodzát. A savtartalmuk pedig közepes, vagy annál is alacsonyabb. 

Milyen hatással van ez az éghajlat a vörös borainkra? 

Mivel a kék szőlőszemek nagyon jól beérnek a szüretre, illetve ősszel a Tisza vize fűteni fogja az ültetvényeket, a fagyás veszélye elkerül minket, és egy kis extra érési folyamat is történik. Emiatt a bor savtartalma nem lesz magas. Ez, pedig azt eredményezi, hogy a vörös borokat nem kell hosszú éveken át fahordókban érlelni, hogy eltűnjön a sav. Emiatt a csongrádi vörös, enyhe hordós ízjegyekkel fog rendelkezni, lágy tanninokkal és közepes savakkal és persze nagyon sok érett meggyel, cseresznyével, szilvával és egy csipetnyi dohánnyal ... ja és mézeskalács fűszerekkel. 

Remélem meggyőztelek, hogy kostóld meg a csongrádi borokat! 

Pető Lilla

Sommelier

Adatok
Cikkszám
Bodor_Martin-_Generosa_2020